Home
Rezervatia geologica
Biserica
Manastirea
Scoala
Muntii
Caminul Cultural
Muzeul

 

 

Link-uri utile:

Sibiu
Muntii Fagaras
Mers trenuri
Harta
 

 

 

 

Biserica

Biserica din Turnu Rosu - zidita de Matei Basarab in 1653 - este asezata aproape de centrul comunei. Zidurile au grosimea de aproape 1 metru. A fost pictata in fresca la interior si exterior. Arhitectura bisericii este in stil muntean, existand asemanari cu biserici din judetul Arges si Dambovita. Turnul inalt, in stil gotic, a fost ridicat in anul 1750. Incinta a fost marita datorita numarului mare de credinciosi, in 1828. Tot atunci s-a sapat in piatra o pisanie cu urmatorul text:

   Aceasta sfanta biserica, din usa ei pana in amvon, s-a facut in anul 1653 de Matei voda Basarab, domnul  Tarii Romanesti cu doamna lui Elena, iara din amvon inainte s-a mai marit si largit in anul 1827 s-a inceput si in anul 1828 s-a gatat pe cum se vede in zilele imparatului Francisc intaiul, fiind episcop neunit al Ardealului Vasile Moga, de care s-a si sfintit la 11 noiembrie 1828, director al scoalelor si protopop era Moise Fulea, preotii satului Toma Dragomir, Toma Filip si Vasile Simion, jude Iftene Mujat (1827) si Vasile Laslea (1828). Insa mai sus pomenitul parinte Toma Filip s-a ostenit mai mult decat toti, chivernisind cele trebuicioase la zidirea sfintei biserici si la cheltuiala din punga sa cat a putut a ajutat si cu dojenile sale cele intelepte pe mai multi oameni a adus de la cheltuiala au ajutat, care cu dreptate este ctitorul cel mare si cel de capetenie al acestei biserici. Insa al doilea ctitor este Stan Borcea cu ginerele sau Dumitru Hertea, al treilea Mihai Buda, toti din Saliste si mai sunt si sateni ctitori, al caror nume, spre vesnica pomenire, la proscomidier li s-a scris si preotii urmatori vor avea datoria de a face pomenire neincetata pentru iertarea pacatelor acestor facatori de bine si a tuturor satenilor, care au lucrat si au ajutat la zidirea acestei sfinte biserici.

Biserica a fost vizitata de-a lungul istoriei de personalitati si conducatori ai bisericii ortodoxe. Iata ce s-a consemnat in Protocolul de sedinte al consiliului parohial cu ocazia vizitei la biserica din Porcesti a lui Andrei Saguna. 

Anul 1847, in 14/26 iulie 1847, cand a fost Maria Sa Domnul General Vicarius Andreiu Saguna aicea la noi in canonica vizitatie, au fost asezati trei titori (epitropi) si a fost hotarat ca din acei trei, Toma Chidu sa tie lada bisericii cu banii acasa, cu grija asigurata. Insa dupa acea vizitatie, in graba, s-a aprins in sat foc, in 27 iulie din traznet, al doilea in 19 august, car foc in randul acela, aproape de casa numitului mai sus titor s-a apropiat si (casa) a unuia din cei trei titori a ars cu totul ce a fost intr-insa. Al treilea (foc) s-a aprins in 17 septembrie, tot anul acesta si pentru aceeasi frica grozava si spaima cu paguba mare, n-a ingaduit numitul mai sus a duce lada in casa lui, ci a zis sa stea tot in biserica pastrata, unde a fost si pana acum pastrata si instiintand eu mai jos numitul paroh in 30 septembrie pe Maria sa Domnul Vicariu de lucrul aceste, cum s-a intamplat si ca (titorul) nu vrea a duce lada cu banii pentru frica focului, fiind casele cu paie acoperite, mi-a dat mie - Maria sa Domnul Vicariu porunca mai jos iscalitului paroh, ca sa fac socoteala si sfat de obste cu toti ai obstii dregatori si cum vom socoti ca va fi mai bine, asa sa facem, cu lada, unde sa stea si dupa aceeasi porunca din 30 septembrie in 12 octombrie Dumineca fiind, dupa sfarsitul sfintei Liturghii, s-a facut in biserica sfat de obste, atat de diregatorii satesti, cat si de popor si titorii si parohii locului, ca sa ramaie lada in biserica, unde a fost si pana acum pazita, pastrata, asigurata bine de foc: insa cand se vor aduna banisori mai multi, sa se ia de acolo, sa se grijasca, in lada sa stea numai putini, care spre stiinta celor ce se cuvine, cu iscalitura numelor noastre si cu apasarea degetelor spre incredintare se intareste.

Porcesti, 12 octombrie 1847

Vasile Laslea - jude, Toma Filip - paroh local, Vasile Simion - paroh local si alte 37 iscalituri.

 

  Pe fatada de nord apar portretele lui Matei Basarab si al Doamnei Elena, iar deasupra intrarii de vest este amplasata stema Tarii Romanesti, in relief.

PISANIE:

Cu vrerea Tatalui si cu sporirea Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant facutu-s-a aceasta sfanta si dumnezeiasca Biserica din temelie de crestinul Domnul Tarii Romanesti Matei Basarab Voievod, intru cinstirea hramului Sfantului Nicolae al Miralichiei, ca sa fie pomana desavarsita in veci. Drept aceea si noi robii lui Dumnezeu si mai mici robi ai Mariei Sale, crestinul Matei Voievod, jupan Tamas beceriul, Ioan Logofatul si Radu Postelnicul, feciorii lui Tamas si ispravnici de Maria Sa trimisi, nevoit-am de-am vazut si inceputul si sfarsitul si s-au ridicat aceasta Biserica cu cheltuiala Mariei Sale Voievodul si noi inca am dat ce am putut ca sa avem si noi pomana. 1653

  Preotii parohi, incepand cu popa Oprea, cel mai vechi nume de preot gasit in arhive si pana la preotul Ioan Dragomir, paroh intre anii 1947 si 1987, au contribuit  impreuna cu credinciosii din comuna la conservarea si renovarea bisericii.

Preotul Mihai Vranceanu pastoreste peste credinciosii comunei din 1987. In perioda scursa din 1987 pana azi, prin stradania si contributia materiala a preotului si a credinciosilor din comuna, biserica si manastirea din Turnu Rosu au trecut prin transformari multiple, ajungand in perioada actuala sa fie renovate integral. Mai jos vom enumera lucrarile importante facute la biserica in aceasta perioada.

bullet

 Intre anii 1993 si 1998 a fost restaurata pictura veche din pronaos si tinda si a fost refacuta pictura in naos si altar. Demna de remarcat aici este contributia personala a preotului Mihai Vranceanu (80 milioane lei). Resfintirea bisericii a fost facuta in 8 noiembrie 1998 de catre Episcopul Vicar Visarion Rasinareanul de la Arhiepiscopia Sibiu,

bullet

Candelabrul din naos a fost cumparat si instalat in 1998,

bullet

Din cele trei clopote aduse in 1910 din SUA, cu contributia localnicilor plecati la munca in 1900, cel mare s-a spart, fiind inlocuit in  2003. Clopotul vechi inca se pastreaza in muzeu,

bullet

Tot in 2003 s-a facut izolatia exterioara pentru protejarea impotriva igrasiei, s-a schimbat podeaua bisericii, cea veche, din scandura, fiind atacata de o ciuperca,

bullet

In 2004 s-a introdus gazul metan si s-a pus in functie instalatia de incalzire cu 3 convectoare,

bullet

In 2007 s-a montat in biserica instalatie de sonorizare donatie a dr. Liviu Cotarla.

Troita din centrul comunei, construita prin contributia localnicilor in 1922, a fost renovata si pictata in septembrie 2007.

In 23 septembrie 2012, in prezenta Mitropolitului Ardealului, dr. Laurentiu Streza, in biserica s-a oficiat sf. Liturghie Arhiereasca.

Zilele Culturale jud. Sibiu - 22 septembrie 2013

Sarbatoare culturala - 22 septembrie 2013

 

 

Home | Rezervatia geologica | Biserica | Manastirea | Scoala | Muntii | Caminul Cultural | Muzeul

                                                

                                                 Realizare - grafica - foto - Dan Hodorogea - www.hasu.ro