Home
Rezervatia geologica
Biserica
Manastirea
Scoala
Muntii
Caminul Cultural
Muzeul

 

 

Link-uri utile:

Sibiu
Muntii Fagaras
Mers trenuri
Harta
 

 

 

 

Rezervatia geologica

   

 Calcarele eocene* de la Turnu Rosu s-au format cu 53 de milioane de ani in urma. Sunt amplasate la marginea de Sud Vest a comunei. Rezervatia cuprinde o mare varietate de fauna marina fosilizata, atat nevertebrate (scoici, melci) cat si dinti de rechin fosili. Prin acest fapt calcarele de la Turnu Rosu sunt unice in Romania.

 

 

 

  O mare colectie de dinti de rechin fosili este expusa la Muzeul de Istorie Naturala din Sibiu. Rezervatia a atras prin unicitatea sa un numar impresionant de oameni de stiinta din domeniu. 

 

 Studiul acestor fosile ajuta la reconstituirea mediului existent in trecutul indepartat, respectiv a fundului marii ce scalda partea de Sud Vest a podisului Transilvaniei. Din unele studii a rezultat ca marea eocena a fost o mare tropicala, cu ape limpezi si bine aerate.

 

 

 Rezervatia geologica de calcare eocene are o mare valoare stiintifica, fiind monument al naturii. Ea se intinde pe 60 ha. Mineralele si speciile de flora si fauna fosilizate sunt in numar aproximativ de 180 de forme. Au fost descoperite aici peste 60 de specii de rechini, printre care si o specie de rechin gigant, precum si diverse exemplare de moluste. Avand o mare valoare stiintifica si paleontologica, Calcarele de la Turnu Rosu au fost puse sub ocrotire, o suprafata de 26,4 ha fiind declarata rezervatie naturala.

 ATENTIE> ZONA ESTE PROTEJATA ! Se interzice dislocarea de piese mineralogice din zona rezervatiei, efectuarea de sapaturi sau deschiderea de cariere.

 

 *eocen - epoca geologica cuprinsa in prima parte a perioadei paleogene, caracterizata mai ales prin existenta numultitlor (fosile de forma unor cochilii de protozoare marine disparute), lamelibranhiatelor, gasteropodelor, echinidelor si mamiferelor

Home | Rezervatia geologica | Biserica | Manastirea | Scoala | Muntii | Caminul Cultural | Muzeul

                                                

                                                 Realizare - grafica - foto - Dan Hodorogea - www.hasu.ro